NIEUWE NOTEN: Various releases

De in elektronische muziek gespecialiseerde Michel Banabila is een druk man. Zo verschenen er alleen al in het afgelopen jaar vijf volwaardige albums, solo en in samenwerking met anderen, naast nog wat losse stukken. Tijd dus dat hij ook hier, de laatste keer was in februari vorig jaar, weer eens voorbij komt. Vandaag met drie solo uitgaves, de bij Knekelhuis verschenen LP ‘Echo Transformations’, de bij Banabila’s eigen Tapu Records verschenen cassette ‘Monochromes’, (cassette helaas reeds uitverkocht) en het alleen als download verkrijgbare ‘Descending the Mountains’.

Banabila is inmiddels zo’n veertig jaar actief binnen de elektronische muziek, een gegeven dat een verklaring vormt voor de bijzonder knappe wijze waarop hij zijn composities opbouwt. Wat daarbij helpt is dat hij ook componeert in opdracht voor film en ballet, waarbij de muziek ondersteunend is aan een verhaal, iets dat geldt voor ‘Descending the Mountain’. Maar ik begin hier met ‘Echo Transformations’, weliswaar vrij werk, maar ook hier is de structuur verre van ondergeschikt. Een ander kenmerk van Banabila’s muziek horen we hier ook op bijzonder boeiende wijze terug: het werken met andere muzikale tradities dan de westerse. Bijvoorbeeld in het zeer ritmische, maar ook zeer ingenieuze ‘Belafon Dub’ en middels de vocale cassette opnames die als basis dienen voor ‘MltVz 5’. Het werken met veldopnames uit de natuur voegt hier nog het nodige aan toe, zoals het boeiende ‘Zoosemiotics (Short Mix)’ mooi duidelijk maakt. Tot slot wil ik het relatief lange ‘The Three Stages of Endurance’ nog noemen, met zijn vernuftige geluidswereld zonder meer een hoogtepunt op dit toch al bijzonder sterke album.

De zeven stukken van ‘Monochromes’ kennen eveneens een duidelijke structuur en vormen onderling  meer een eenheid. Tevens is hier de invloed van niet westerse muziek veel geringer. Veeleer is hier sprake van een omvangrijke geluidssculptuur, waarbij ieder onderdeel een ander aspect verklankt. En de creativiteit in het vinden van bijzondere geluiden lijkt hier geen grenzen te kennen. Als voorbeeld kan het vrij ingetogen ‘Map Symbols’ dienen, waarin gruizige, industrieel aandoende geluiden samengaan met een vrij duistere klanknevel. Prachtig klinkt ook de onheilspellende klanknevel in ‘Nothing Left’, muziek die de titel zonder meer recht doet.

Monochromes tape

‘Descending The Mountain’, is de soundtrack voor een film van Maartje Nevejan. In die film voeren een neurowetenschapper en een zenmeester een dubbelblind experiment uit met het middel psilocybine, met als doel de aard van het bewustzijn te onderzoeken. De film heb ik niet gezien, maar als ik de klankwereld die Banabila hier ontvouwt in ogenschouw neem, kan ik mij voorstellen dat deze soundtrack prima past. Banabila komt hier dicht bij ambient, zonder te vervallen in het gekunstelde dat deze muziek nogal eens kenmerkt. Hij weet het spannend en boeiend te houden, maar heeft tegelijkertijd zeker aandacht voor het esoterische, dat nu eenmaal hoort bij het onderwerp, bijvoorbeeld door op knappe wijze veldopnames in te zetten.

Descending The Mountain score

De samenwerking tussen Banabila en Hüwels en Van Vuren, de eerste is te horen op elektrische gitaar, de tweede op een dobro en een mando-gitaar, dateert uit het voorjaar van 2020 toen Corona net had toegeslagen. Verbazen doet ons dat niet, het titelstuk dat toen ontstond, sluit qua sfeer perfect aan bij deze maanden waarin alles leek stil te staan. In dit ‘One Moment in Time’ gebeurt dan ook helemaal niets, het is een nevel aan klank, niet meer en niet minder. Het tweede stuk, ‘Across The Sky / Massive’ klinkt aanvankelijk niet wezenlijk anders, tot er na ruim vier minuten een ritme insluipt dat overigens na enige minuten ook weer net zo snel verdwijnt. In de plaats komen sfeervolle gitaarklanken, aangevuld met Banabila’s sfeervolle klankgolven. Ook dit stuk blijkt dus vooral een intieme klanknevel, waar overigens vanzelfsprekend niets mis mee is.One Moment In Time

Wie meer afwisseling wil moet uitwijken naar ‘The Galactic Hacker Party’, ofwel de live opnames die Banabila met Willem Cramer maakte in 1989. Ook hier in het eerste deel klanknevels, maar dan wel aangevuld met space-achtige geluiden en andere creatieve vondsten. En het tekent Banabila, en natuurlijk ook Cramer al kende ik zijn muziek nog niet, dat dit album geenszins gedateerd klinkt, al zijn de opnames al ruim dertig jaar oud. Het tweede en derde deel klinken wat abstracter, meer ingetogen ook en kennen een prachtige, vederlichte, enigszins esoterische klank. Dat esoterische geldt ook voor het vierde deel, alleen wijkt dit wat af van de twee voorgaande delen door het vrij langzame, maar onmiskenbaar repetitieve patroon. Al met al een mooi album, verstandig dat de heren de muziek op deze wijze weer toegankelijk hebben gemaakt.

 

 (Ben Taffijn) 

https://www.nieuwenoten.nl/?p=15106

https://www.nieuwenoten.nl/?p=15111

 

Music composer & sound artist. Michel Banabila releases music since 1983 and has produced musical scores for numerous films, documentaries, video art, theatre plays & choreographies. His music varies from minimal loop-based electronica, 4th world and neoclassical pieces, to drones, experimental ambient, and punk-as-fuck tape music. In addition to acoustic instrumentation, Banabila uses electronics, field recordings, and snippets from radio, tv and internet.

Bureau B, Eilean Rec, Séance Centre, Pork Recordings, Tone Casualties, Challenge Records, Steamin' Soundworks, Knekelhuis, Tapu Records.