GONZO: VoizNoiz reissue & remix

GONZO 148, December 2018;

Mooi uitgevoerde heruitgave op dubbel vinyl van Michel Banabila’s album ‘VoizNoiz’, oorspronkelijk uit 1999.
Zoals de titel suggereert, staat de stem centraal - zij het niet als zang, maar als bron van een eindeloze verzameling korte samples waarmee Banabila speelt alsof het losse noten op een keyboard zijn. De samples zijn te kort om te herkennen en lijken overal en nergens van daan te komen: commercials, popmuziek, een soek, de lokale supermarkt. Het geheel wodrt bij elkaar gehouden door laidback ritmes, die soms een beetje een hiphop gevoel hebben. Afgezien daarvan staat ‘VoizNoiz’ zo goed als los van andere stromingen, zoals wel meer van Banabila’s werk. Dat maakt het ook meteen tijdloos; er is weinig waaruit blijkt dat de muziek al bijna twintig jaar oud is. Als we hier een vergelijking aan zouden moeten hangen, zou het iets zijn als ‘een J Dilla remix van een nummer van John Oswald waarop hij Eno & Byrne plundert’. Naast de 20 tracks van het orgineel, staat op de D-kant een nieuwe remix door Banabila en Oene van Geel, met wie hij wel vaker samenwerkt. Ze nemen de tijd om dezelfde thema’s en ritmes op te rekken tot een soundscape van een kwartier, waarin stemmen en beats af en aan waaien, als ondergrond voor Van Geels kraakdoos en viool, die hij afwisselend stemmig en experimenteel laat klinken. ‘VoizNoiz’ is eigenzinnig, slim en groovy. Als een wandeling door een stad op de eerste mooie dag van de lente, als iedereen vrolijk en een beetje gek is. (msch)

Music composer & sound artist. Michel Banabila releases music since 1983 and has produced musical scores for numerous films, documentaries, video art, theatre plays & choreographies. His music varies from minimal loop-based electronica, 4th world and neoclassical pieces, to drones, experimental ambient, and punk-as-fuck tape music. In addition to acoustic instrumentation, Banabila uses electronics, field recordings, and snippets from radio, tv and internet.

Bureau B, Eilean Rec, Séance Centre, Pork Recordings, Tone Casualties, Challenge Records, Steamin' Soundworks, Knekelhuis, Tapu Records.