GONZO: 1993

Deze eerste uitgave op Steamin' Soundworks sinds 2010, is een nieuwe keuze uit de nummers die Michel Banabila en Yaşar Saka samen vijfentwqintig jaar geleden samen opnamen. Al op Banabila's vroegste releases wareninvloeden uit niet-westerse muziek hoorbaar, zoals op het debuut 'Marilli', dat ook bij heruitgave vorig jaar werd vergeleken met Brian Eno & David Byrne en het vroegere werk van K. Leimer. In 1992 speelde Banabila op het East Meets West festival samen met de Turkse multi instrumentalist Yaşar Saka, een samenwerking die ze daarna voortzetten op twee albums, 'Nightmirror', en 'The dreamfields'. Titels die de lading mooi dekken; dromerige muziek voor bij kaarslicht, meditatief en soms mysterieus. Banabila, Saka, en de muzikanten waarmee ze samenwerkten, gebruikten een breed scala aan instrumenten, uit zowel Westerse, als Turkse, Arabische en verschillende Aziatische tradities, met als gevolg dat geen nummer hetzelfde is. Het ene moment waan je je in een souk in de Levant, het volgende op een steppe in Midden-Azië, dan weer ergens in het zuiden van Frankrijk. Zowel de geest van de Turkse folk pionier Erkan Oğur, als die van de Engelse ethno-ambient wegbereiders O Yuki Conjugate waart door de muziek. Banabila gebruikt ook sampler en soms een drum machine, maar de muziek blijft ver van de ambienthouse met wereldmuziek invloeden die destijds in zwang was. In een kwart eeuw is het niets van zijn zeggingskracht verloren, juist omdat het niet in een hokje paste, en daarom is het deze digitale heruitgave absoluut waardig, (Maarten Schermer)

https://www.gonzocircus.com/edito-gc146/

 

 

Music composer & sound artist. Michel Banabila releases music since 1983 and has produced musical scores for numerous films, documentaries, video art, theatre plays & choreographies. His music varies from minimal loop-based electronica, 4th world and neoclassical pieces, to drones, experimental ambient, and punk-as-fuck tape music. In addition to acoustic instrumentation, Banabila uses electronics, field recordings, and snippets from radio, tv and internet.

Bureau B, Eilean Rec, Séance Centre, Pork Recordings, Tone Casualties, Challenge Records, Steamin' Soundworks, Knekelhuis, Tapu Records.