POPUNIE: Sound Years

Het is vreemd om een muziekrecensie te starten met het beschrijven van een hoes. Voor de hoes van de compilatie Sound Years van geluidskunstenaar Michel Banabila zijn foto’s gebruikt van Gerco de Ruijter. De foto’s deden me denken aan een bepaald deel van Andalusië aan de Spaanse zuidkust, namelijk het tuinbouwgebied tussen Murcia en Almería. Daar zijn uitgestrekte vlaktes van met plastic opgetrokken tuinbouwkassen te vinden.

Ooit, toen ik daar voor het eerst overheen vloog, op weg naar een vakantiebestemming aan zee, leek het vanuit de lucht of er grote glinsterende meren of zwembaden te zien waren. Nadat het vliegtuig de daling had ingezet werd pas zichtbaar wat de rechthoekige vlakken precies waren. Op de hoes een paar prachtfoto’s die inderdaad gemaakt zijn in de buurt van Almería met een aan een vlieger vastgemaakte camera.

Net als de foto’s vormen de diverse muziekstukken op dit album een geschakeerde eenheid. Alle oorspronkelijke tracks zijn aan elkaar gemixt tot twee langere stukken en zijn pas bij nadere intensieve beluistering van elkaar te onderscheiden. Dat is dan weer vergelijkbaar met de kassen op de foto’s. De hoes en plaat vormen wat mij betreft dan ook een zeldzaam mooie eenheid. Michel is een kei in het maken van abstracte en meanderende ambient met hier en daar knisperende en schurende geluiden. Zijn werk is vaak ook voorzien van warme sounds, al dan niet geproduceerd met gemanipuleerde samples van menselijke stemmen. Die combinatie is wat mij betreft kenmerkend voor Michel.

Het album Sound Years start met de niet eerder uitgebrachte prachtige track Close To The Moon. Het basismateriaal is uit de periode 2005 – 2016, waarbij ook twee tracks zijn gebruikt met anderen, namelijk Radio Spelonk met Oene van Geel en Yarra met Rutger Zuyderveldt onder de naam Machinefabriek. Wonderlijk hoe het Michel is gelukt om een ijzersterk album af te leveren, met dit materiaal uit verschillende periodes. Officieel een compilatie, maar in werkelijkheid een heerlijk consistente en toch gevarieerde eenheid. De volgende keer dat ik naar Andalusië vlieg gaat de digitale versie van Sound Years zeker mee op mijn mp3-speler. (Koert Sauer)

Sound Years LP recensie Koert Sauer PopUnie

http://popunie.nl/michel-banabila-sound-years

Music composer & sound artist. Michel Banabila releases music since 1983 and has produced musical scores for numerous films, documentaries, video art, theatre plays & choreographies. His music varies from minimal loop-based electronica, 4th world and neoclassical pieces, to drones, experimental ambient, and punk-as-fuck tape music. In addition to acoustic instrumentation, Banabila uses electronics, field recordings, and snippets from radio, tv and internet.

Bureau B, Eilean Rec, Séance Centre, Pork Recordings, Tone Casualties, Challenge Records, Steamin' Soundworks, Knekelhuis, Tapu Records.