SUBJECTIVISTEN / HET SCHADUWKABINET: Home - Conny Janssen Danst

De avontuurlijke dansgroep Conny Janssen Danst bestaat 25 jaar, waarbij ze het jubileumjaar openen met de voorstelling HOME (volg de link voor informatie & data). Choreografe Conny Janssen heeft een stuk geschreven voor 13 dansers, dat gaat over mensen die een plek zoeken in de wereld en bij elkaar. Het begrip “thuis” wordt van alle kanten belicht om het zo inhoud en hier letterlijk vorm te kunnen geven. Het mooie van de voorstelling is dat er livemuziek wordt gespeeld door cellist Maarten Vos en toonaangevende componist/producer Michel Banabila. Die laatst genoemde is bekend van zijn vele incarnaties en solowerken uiteenlopend van ambient, wereldmuziek en neoklassiek tot drones, avant-garde en abstracte elektronica. Vos (Fox String Quartet) gaat het experiment ook niet uit de weg en heeft bijvoorbeeld al eens met Machinefabriek samengewerkt. Nu dus samen live bij moderne dans. Van HOME is tevens de studioversie op cd verschenen, die iets verschilt van de live versies maar wel een duidelijk idee geeft. Banabila (elektronica, toetsen, melodica, stem) en Vos (cello, toetsen, modulaire synthesizers, elektronica) brengen hier 12 stukken, waarvan er 4 door Vos, 5 door Banabila en 1 gezamenlijk gecomponeerd zijn. Ze openen de cd met de prachtig Oekraïense traditional “Oj, Na Gori Suhyj Dub” (ой, на горі сухий дуб) waarbij zangeres Maryana Golovchenko te horen is, die al eerder meezong op Banabila’s mini album Jump Cuts. Hierna varen ze een meer abstracte en experimentele koers op, die echter wel een behoorlijk filmisch karakter heeft. Ze brengen allerlei wonderlijke, ruimtelijke elektronische geluiden en rudimentaire beats al dan niet in toom gehouden door prachtige strijkpartijen dan wel orkestraties. De variatie die ze aanbrengen maakt het niet alleen heel afwisselend maar ook uiterst spannend en intrigerend. En dat laatste ook omdat ze echt bijzondere en wonderschone geluiden fabriceren. In “Secunde CJD Remix” geven (alt)violist Oene van Geel, contrabassist Ilya Ziblat Shay en klarinettist Keimpe de Jong nog acte de présence. De muziek geeft je soms een unheimisch gevoel, maar ze zorgen dat je ook altijd weer prettig thuiskomt. Waarschijnlijk precies zoals de dansvoorstelling ook zal verlopen. Eindelijk eens een soundtrack die anders is en bepaald niet onder doet voor een regulier studioalbum. Een meesterlijk werk, waar je nog lang dingen in zult ontdekken. Saillant detail is dat je om de cd te bemachtigen wel naar een voorstelling moet gaan! Hoe dat is bevallen zal ik spoedig mededelen. (JanWillem Broek)

30640979494 a05636facb z

Michel Banabila & Maarten Vos

http://subjectivisten.nl/?p=6390

Music composer & sound artist. Michel Banabila releases music since 1983 and has produced musical scores for numerous films, documentaries, video art, theatre plays & choreographies. His music varies from minimal loop-based electronica, 4th world and neoclassical pieces, to drones, experimental ambient, and punk-as-fuck tape music. In addition to acoustic instrumentation, Banabila uses electronics, field recordings, and snippets from radio, tv and internet.

Bureau B, Eilean Rec, Séance Centre, Pork Recordings, Tone Casualties, Challenge Records, Steamin' Soundworks, Knekelhuis, Tapu Records.