NIEUWE NOTEN: Rewire 2016

Hoogtepunten op deze twee dagen zijn zonder twijfel twee acts die op een bepaalde manier dicht bij elkaar liggen. Het duo optreden van Michel Banabila en Oene van Geel op zaterdag en het solo optreden van Felicia Atkinson op zondag hebben met elkaar gemeen dat de verrassing het belangrijkste kenmerk is. Klassieke bindmiddelen als harmonie, melodie en ritme ontbreken vrijwel en ogenschijnlijk lijken beide optredens dan ook als los zand aan elkaar te hangen. Schijn bedriegt hier echter. De samenhang is er wel maar dan op een abstracter niveau.

Banabila en Van Geel zetten hier hun samenwerking, die reeds twee Cd’s heeft opgeleverd – Music for Viola and Electronics I en II, voort met een nieuw deel. Banabila zet direct de toon met een collectie ondefinieerbare bliebjes en plopjes, waarna – tegen een achtergrond van ruis, Van Geel’s altviool klinkt, stemmig en expressief tegelijk. De galm van de Lutherse kerk doet de rest. Banabila ondersteunt het pizzicato spel met oriëntaals aandoende resonerende klankgolven, zo een andere wereld naar binnen brengend. Van Geel versterkt deze bijzondere sfeer door zijn vocale kunsten in te zetten, waarbij Banabila het één en ander vakkundig aan elkaar plakt en tot een stemmig geheel smeedt. En gaat het er aanvankelijk hierbij nog rustig aan toe, na verloop van tijd loopt de spanning op tot een zinderende, eindeloze stroom noten in een stomende solo van Van Geel. Waarna de rust terugkeert en de sfeer wordt bepaald door hemelse klanken, subtiel en doordacht. Deze set klinkt abstracter en minder melodieus dan het werk dat beiden ons eerder toonden en voegt een nieuwe dimensie toe aan de samenwerking. Benieuwd hoe één en ander straks gaat klinken op Music for Viola and Electronics III.  (Ben Taffijn)

Michel Banabila Oene van Geel Rewire 20160204 Maarten Ederveen 004.jpg

photo Maarten Ederveen

Music composer & sound artist. Michel Banabila releases music since 1983 and has produced musical scores for numerous films, documentaries, video art, theatre plays & choreographies. His music varies from minimal loop-based electronica, 4th world and neoclassical pieces, to drones, experimental ambient, and punk-as-fuck tape music. In addition to acoustic instrumentation, Banabila uses electronics, field recordings, and snippets from radio, tv and internet.

Bureau B, Eilean Rec, Séance Centre, Pork Recordings, Tone Casualties, Challenge Records, Steamin' Soundworks, Knekelhuis, Tapu Records.