SUBJECTIVISTEN: Tapu sampler 2016

Ik heb het al vaker geroepen, maar de in Amsterdam geboren en tegenwoordig in Rotterdam wonende componist, muzikant en producer Michel Banabila is niet alleen toonaangevend, het is ook een artiest om te koesteren. Een unicum die een waanzinnig uitgebreid arsenaal aan stijlen in huis heeft. Dat gaat van wereldmuziek, ambient en filmmuziek tot aan musique concrète, jazz en experimentele muziek. Dat al zo’n 33 jaar! De laatste paar jaren zit hij meer in de elektronisch hoek, al is die eveneens breed en bepaald niet dichtgespijkerd. Wat hij ook maakt, het weet allemaal tot de verbeelding te spreken en roept vrijwel zonder uitzondering beelden op. Veel van zijn werk komt op zijn eigen Tapu label uit, hetzij digitaal of op cd, waarvan de cd’s hier met enige regelmaat de revue passeren. Nu brengt hij de compilatie Tapu Sampler 2016 uit, een dubbel cd met daarop muziek van cd’s en digitale werken die hij sinds 2005 op Tapu het licht heeft doen zien, zowel van soloplaten als samenwerkingsverbanden met Machinefabriek (elektronica), Oene van Geel (altviool), Mete Erker (klarinet), Joshua Samson (percussie) en Salar Asid (viool). De gastenlijst met Anton Goudsmit (gitaar), Joost Kroon (drums), Ernst Reyseger (cello), Hannes Vennik (elektronica) en Eric Vloeimans (trompet) mag er ook wezen. Banabila presenteert een fraai stemmig patchwork van zijn muziek. Een deel had ik natuurlijk al, maar aangezien ik niets met digitale muziek doe staat er ook veel nieuws op zoals het wonderschone “Amal” dat hij samen met Asid heeft gemaakt, de sterke nummers van Jump Cut, Viewpoint en In Other Words  plus de 41 minuten durende livetrack “Gorlice 2014” zijn wat dat betreft pure bonus. Maar al zou je wel alles hebben, dan nog is de samenstelling hier dusdanig dat het voor een nieuwe ervaring zal zorgen. Kortom een prachtig, kwalitatief hoogwaardig overzicht van een unieke klasbak. (JanWIllem Broek)

tapu2016

http://subjectivisten.nl/?p=4620

Music composer & sound artist. Michel Banabila releases music since 1983 and has produced musical scores for numerous films, documentaries, video art, theatre plays & choreographies. His music varies from minimal loop-based electronica, 4th world and neoclassical pieces, to drones, experimental ambient, and punk-as-fuck tape music. In addition to acoustic instrumentation, Banabila uses electronics, field recordings, and snippets from radio, tv and internet.

Bureau B, Eilean Rec, Séance Centre, Pork Recordings, Tone Casualties, Challenge Records, Steamin' Soundworks, Knekelhuis, Tapu Records.