NIEUWE NOTEN: Music for Viola and Electronics II / Error Log / Jump Cuts

MUSIC FOR VIOLA AND ELECTRONICS II  (Michel Banabila & Oene van Geel)

Het zijn ook dit keer weer samenwerkingsverbanden waar Banabila voor kiest, waardoor ieder werkstuk zijn eigen kleur heeft. De eerste is Music for Viola and Electronics, deel 2. De voortzetting dus van de samenwerking met altviolist Oene van Geel (zie hier de recensie van deel 1). Alleen hebben de beide heren op dit album nog een aantal extra muzikanten uitgenodigd, waardoor alleen het eerste nummer: ‘Hephaestus’ door Banabila en Van Geel samen is gemaakt. Hephaestus was bij de oude Grieken de god van het vuur, de metaalbewerking en de beeldhouwers. Welnu de muziek klinkt als afkomstig uit een smederij. Een lang uitgesponnen soundscape, door Banabila gecreëerd middels logic pro en keyboards, wordt door Van Geel op regelmatige basis aangevuld met subtiel altvioolspel. Samen leidt het tot een spannend en soms beklemmend geheel. De stoom slaat er vanaf. Ook ‘Chaos’ is van het beklemmende soort. De donkere klanken van de contrabas klarinet, bespeeld door Keimpe de Jong, in combinatie met de noise die Banabila voortbrengt, contrasteren op bijzondere wijze met de strijkersmelodie die Van Geel produceert. Een melodie overigens die associaties oproept met de muziek uit de Balkan. Het levert een wat onwezenlijke combinatie op. Bijzonder is ook het pizzicato moment aan het eind van dit stuk dat langzaam uitdooft. ‘Vleugels’ heeft in aanvang een aan minimal music verwante opbouw. Totdat uit deze gelaagde en repeterende melodie, de altviool en de cello, oftewel Oene van Geel en Emile Visser, in een klassiek aandoend duet tevoorschijn komen. Na dit intermezzo wordt het tempo opgeschroefd. Ja, het krijgt vleugels en neemt de luisteraar mee op een hemelse reis.‘Kino Mikro’ is wellicht wel het bijzonderste stuk op dit album. Het is dwars, verstorend, maar vol met onverwacht harmonische momenten. Zoals de bewerkte altvioolpartij op driekwart van het nummer. De klanken van de Roma, maar dan elektronisch bewerkt. Het geeft een apart effect aan dit nummer. 

004TR

ERROR LOG  (Banabila & Machinefabriek)

‘Error Log’ is het derde album dat Banabila uitbrengt met Rutger Zuydervelt, oftewel Machinefabriek. Het is een stuk experimenteler dan ‘Music for Viola and Electronics II’ maar ook dan de voorgangers van dit duo, het eerste titelloze album en het tweede, met de titel ‘Travelog’. Waren dit albums met als basis ambient, op dit album is de meer rauwere elektronica de basis van de drie nummers. Weliswaar aangevuld met samples van akoestische instrumenten en stem, aangeleverd door een aantal gasten. Zo horen we in het titelnummer ‘Error Log’ Keimpe de Jong en Oene van Geel weer voorbij komen. En in ‘Stemmenspel’ speelt zangeres Edita Kokoschka een belangrijke rol. De klank in ‘Stemmenspel’ is onbestemd, donker als een donderwolk, waar Kokoschka’s stem zo nu en dan in korte fragmenten in doorklinkt.

005TR front

 

JUMP CUTS   (Banabila)

‘Jump Cuts’ is het derde recente album en in tegenstelling tot ‘Music for Viola and Electronics II’ en ‘Error Log’ is dit album alleen digitaal te verkrijgen. Naast een gastbijdrage van drummer en percussionist Joost Kroon, die ook op ‘Music for Viola and Electronics II’ meewerkt, horen we zangeres Maryana Golovchenko. Verder maakt Banabila hier veel gebruik van veldopnames en allerhande samples. Dit album is tevens opvallend ritmisch, zeker in vergelijk met de twee andere albums.  (Ben Taffijn)

Banabila JumpCuts Front

Music composer & sound artist. Michel Banabila releases music since 1983 and has produced musical scores for numerous films, documentaries, video art, theatre plays & choreographies. His music varies from minimal loop-based electronica, 4th world and neoclassical pieces, to drones, experimental ambient, and punk-as-fuck tape music. In addition to acoustic instrumentation, Banabila uses electronics, field recordings, and snippets from radio, tv and internet.

Bureau B, Eilean Rec, Séance Centre, Pork Recordings, Tone Casualties, Challenge Records, Steamin' Soundworks, Knekelhuis, Tapu Records.