KINDAMUZIK: Error Log

Vastloper. Glitch. Foutje. Horten en stoten. Hakkelen. Wat is er nou weer aan de hand? Check het Error Log. Een hoop rare tekens en commando's, waarvan de gemiddelde gebruiker nog geen chocola kan maken. Enter: Michel Banabila en Rutger Zuydervelt. Zorgden zij samen met Travel Log nog voor een werkstuk met uitgesponnen lijnenspellen, op de nieuwe duet-lp is zijn die verhakseld, opgeknipt, stukgedraaid en verstoord; als sneeuw die door tv-beeld krast en zand in de machinerie.

In de drie abstracte composities staat een zekere neiging tot drone op de achtergrond te springen om aandacht, om in beeld te komen. Meer dan eens ketsen vooraan echter noise en vooral glitches in de rondte. Daartussen golft diverse elektronica, gesampled akoestisch instrumentarium en wellicht nog het een en ander aan veldopnames rond. De opbouw zorgt voor diepte, als een kijkdoos waarin bijzonder knap de organische, analoge touch regeert. Alsof de knipsels net niet helemaal perfect uitgeknipt zijn, zo trekken de beelden celluloidachtig voorbij, inclusief krassen en tikken, stofjes en jump cuts. Denk: Karl Lemieux (de man die de films bij Godspeed You! Black Emperorconcerten live bestiert) in klank.

Banabila en Machinefabriek presenteren drie schuifpuzzeltjes in 3D. Plaatjes zijn het die je kent en die bijna gekmakend door de war liggen. De constituerende fragmenten krijg je allemaal, bijna in één ooropslag. Je hebt wel in de smiezen dat het goed zit, maar dat gevoel krijg je bepaald niet. In deze dystopie zit echter geen wanhoop. Immers, in die weerbarstig versnipperde tracks ligt ergens heus een rode draad met scherpe tekening. Musique concrète kortom met een narratieve lijn alsof je met The Savage Detectives en House of Leaves in de lezershand ronddoolt door de kerkers van Piranesi, terwijl je net als Orpheus weet dat je niet moet omkijken.  (Sven Schlijper)

005TR ErrorLog total

http://banabila.bandcamp.com/album/error-log

 

Music composer & sound artist. Michel Banabila releases music since 1983 and has produced musical scores for numerous films, documentaries, video art, theatre plays & choreographies. His music varies from minimal loop-based electronica, 4th world and neoclassical pieces, to drones, experimental ambient, and punk-as-fuck tape music. In addition to acoustic instrumentation, Banabila uses electronics, field recordings, and snippets from radio, tv and internet.

Bureau B, Eilean Rec, Séance Centre, Pork Recordings, Tone Casualties, Challenge Records, Steamin' Soundworks, Knekelhuis, Tapu Records.