KINDAMUZIK: Music for Viola and Electronics II

Texturen en timbres vallen uit de lucht in een glooiende vallei waar een ietwat onheilspellende disharmonie en dissonantie schuurt. Wringende minimale muziek wordt geduwd richting geluidskunst-achtige exploraties die spetteren en knarsen. Ze barsten van de bezieling en vooral van zeggingskracht. En dan niet van het afgekloven clichésoort dat onder de stoplap 'cinematisch' gevangen moet worden, maar juist in temperamentvol flikkerende en hakkelende stop-motion, waarbij je op de achtergrond de projector meent te horen ratelen. De forte van Banabila, Van Geel & Co. is de warmte die eerstgenoemde uit zijn modulaire Doepfer weet te krijgen en die spruit ook uit de nerven van Van Geels klankkast. Daarmee is dan ook zo ongeveer de enige gemene deler van deze fragmenten aan borrelende, kwieke inspiratie gemarkeerd. Stiekem loop je het risico niet verder te komen dan het absoluut fenomenale openingswerk 'Hephaestus', dat urenlange repeat opeist. En daar is nu eens helemaal niets mis mee, al zou je dan wel voorbijgaan aan de nodige brille waarin freejazz, postrock en folk langskomen. (Sven Schlijper)

004TR

Music composer & sound artist. Michel Banabila releases music since 1983 and has produced musical scores for numerous films, documentaries, video art, theatre plays & choreographies. His music varies from minimal loop-based electronica, 4th world and neoclassical pieces, to drones, experimental ambient, and punk-as-fuck tape music. In addition to acoustic instrumentation, Banabila uses electronics, field recordings, and snippets from radio, tv and internet.

Bureau B, Eilean Rec, Séance Centre, Pork Recordings, Tone Casualties, Challenge Records, Steamin' Soundworks, Knekelhuis, Tapu Records.