FAKE ART ID MAGAZINE: various

Michel Banabila werkt sinds 1983 als componist, producer en geluidskunstenaar. Hij heeft ongeveer 65 uitgaves op zijn naam staan. Zijn oeuvre beslaat meerdere muzikale stromingen waaronder bijvoorbeeld ambient, world, drone, hedendaags, pop en jazz, maar altijd met een prominent aanwezige eigen signatuur; hij heeft door de jaren heen een heel eigen vocabulaire opgebouwd.
De CD's 'The Latest Research From The Department Of Electrical Engineering' en 'More Research From The Same Dept.' zijn twee CD's die bij elkaar horen. Beide CD's maken gebruik van hetzelfde idioom; electriciteit! 50 Hertz brom, het geluid van overspringende vonken; deze CD's staan onder hoge spanning. En die spanning voel je. Het is een filmische spanning; een donkere film die niet meteen verraad waar je je precies bevind. Deze CD's doen mij een beetje denken aan het werk van Joe Banks aka Disinformation. Met name de 2 CD's; R&D en R&D2, waarbij Banks een bijna wetenschappelijke benadering van geluid hanteert. In het geval van Disinformation zijn dat de geluiden van de magnetosfeer en allerlei andere electro-magnetische straling. Michel Banabila is wat minder puristisch in zijn benadering en dat komt het resultaat muzikaal gezien zeer ten goede. Zo hoor je in sommige tracks naast alle electrische geluiden ook ineens weer een piano of drums. Toch zijn zijn keuzes zeer precies en past alles perfect bij elkaar, vormt alles een geheel.
Dat geldt ook voor de CD die Michel Banabila met Oene van Geel maakte; een zeer exacte samenkomst van electronica en alt-viool. Michel bespeeld een modulaire synthesizer en gaat daarmee op verschillende tracks van deze CD zo dicht mogelijk tegen de alt-viool van Oene van Geel aanzitten. Dit subtiele samenspel geeft een prachtig vol en warm geluid waardoor je soms de instrumenten niet meer uit elkaar kan houden. Electro-akoestische muziek van hoge kwaliteit.
Tapu 25 is een jubileum CD, een mix CD; de 25ste uitgave op het label van Michel Banabila. De mix is gemaakt door Peter van Cooten en beslaat meerdere jaren it het leven van Michel Banabila. Ook komen en verschillende collaboraties aan bod in deze mix. Prachtig overzicht! (RM)

003TR front MRFSD