KINDAMUZIK : More Research From The Same Dept.

 

 

De Jan Wolkers van de elektronica nodigt uit.

De zoektocht naar een ziel in elektronische muziek loopt als een rode draad door de omvangrijke catalogus van Michel Banabila. Nu eens nemen halteplekken op die queeste de vorm aan van beeldende fieldrecording-composities. Een andere keer presenteert hij warmbloedige semi-akoestische naar jazz en wereldmuziek neigende ambient. Of Banabila duikt de abstractie in om te bezien of aan de andere kant van het spectrum van de weeromstuit een zekere soul te peuren valt uit experimenten met pure elektronica.

Stel je een oud en ogenschijnlijk verlaten lab voor. Op de gevel prijkt nog een eens trots maar nu verweerd bordje waarop te lezen valt: Department of Electrical Engineering. Binnen is een maffe wetenschapper als een bezige bij doende met zijn proefnemingen. De rapporten Spherics en Signals from Krakrot die hij doet verschijnen, verhalen van inleidende verkenningen. Met The Latest Research from the Department of Electrical Engineering uit 2011 laat hij zijn machines met een bijkans speelse what-is-this-button-for?-mentaliteit nog meer de vrije loop. En als je de knoppen met ervaring en beleid net iets anders draait, kom je uit bij opvolger More Research from the Same Dept.

De koelkast knort, de tl-balken piepen, stopcontacten maken in het laboratorium ook geluid en synthesizers knorren, horten en stoten de vreemdste klanken uit. More Research from the Same Dept. is als een collage; een lappendeken aan geluiden, zou je bijna zeggen. Banabila dirigeert die elementen knippend en plakkend met de methodiek van musique concrète.

More Research from the Same Dept. is verwelkomend als een wijd open deur, ook al staat de plaat bol van voorheen ongekende of ongehoorde geluiden. Zoals Jan Wolkers gloedvol en aanstekelijk enthousiast kon verhalen over de bijzondere biologie in zijn tuin, zo nodigt Banabila uit dichterbij te komen om met je oor op de apparaten te ervaren wat er te horen is. Hij popelt namelijk van ongeduld de resultaten van zijn onderzoekingen te delen met de mensheid. Banabila heeft weer een schitterende bezielde weelde aangetroffen en als luisteraar realiseer je je te midden van die rijkdom dat wetenschap nooit klaar is en er dus meer van dit soort verbazingwekkende ontdekkingen zullen volgen.  Sven Schlijper.

MRFSD