MOUSIQUE.NL : Float

Wie niet zou weten van welke artiest dit album is zou heerlijk wegdromen bij de melodieuze jazzy stukken die op Float zijn te vinden, en als ik dan zou zeggen dat het Michel Banabila is die je hier hoort dan zou diegene me waarschijnlijk met een ongelovige blik aankijken. Dat komt dan w.s. omdat Banabila de laatste tijd vooral avant-gardistisch en experimenteel werk de wereld in slingert. Toch is dit wel degelijk heel erg Banabila, de man is zo breed in zijn output dat zo’n beetje elke muzikale invloed ergens wel een keer langs komt. Float herbergt een prachtige en zorgvuldig uitgekiende selectie van zijn meest toegankelijke albums over de jaren heen. Samenwerkingen met Anne Bakker, Anton Goudsmit, Mete Erker, Eric Vloeimans en vele anderen. De enige nieuwe tracks op het album zijn het titelnummer en een `strings version’ van Ears Tell Us Where We Are In Space, waarvan het prachtige origineel (met Anton Goudsmit op gitaar) er ook op staat. Naast de jazz-achtige stukken staan er ook een aantal op met duidelijke oosterse invloeden (waaronder het prachtige meditatieve Sana’a) en toch doet dat niet af aan de eenheid. Het album is niet zomaar een selectie losse songs, het is echt als geheel te beluisteren en een aanrader voor iedereen die Banabila nog niet zo goed kent of denkt dat de man alleen maar aan `vage soundscaping shit’ doet.  Peter Tuin.

a2528119814 10

Music composer & sound artist. Michel Banabila releases music since 1983 and has produced musical scores for numerous films, documentaries, video art, theatre plays & choreographies. His music varies from minimal loop-based electronica, 4th world and neoclassical pieces, to drones, experimental ambient, and punk-as-fuck tape music. In addition to acoustic instrumentation, Banabila uses electronics, field recordings, and snippets from radio, tv and internet.

Bureau B, Eilean Rec, Séance Centre, Pork Recordings, Tone Casualties, Challenge Records, Steamin' Soundworks, Knekelhuis, Tapu Records.