CALEIDOSCOOP: Travelog

Travelog is een meer concreet werk geworden dan hun eersteling. Nog steeds krijg je wel abstracte elementen voorgeschoteld, maar door de toegevoegde, soms haast tribale ritmes, organische geluiden en een iets lichtere atmosfeer is het minder afstandelijk en weet het je eenvoudiger te omarmen. De elektronica, effecten, veldopnames en samples boren zich vanuit de studio een weg naar de wereld en brengen omgekeerd de wereld, zij het op surrealistische wijze, dichtbij huis. Naast de elektronische klanken hoor je nu ook wereldse geluiden vanuit Afrika tot het Verre Oosten, aangevuld door stemsamples en speelse elementen. Hierdoor weten ze een warme, menselijke sfeer neer te zetten die je gewillig meesleept op een bevreemdende, maar spannende trip. Van uitgestrekte en woeste landschappen tot duistere en wonderschone onontgonnen terreinen in de ruimte; dat alles ook van de kleinste ecologische elementen tot de robuuste grootse wereldzaken. Dat komt doordat ze de ene keer haast ambientachtige of filmische stukken presenteren en op andere momenten ergens tussen IDM, glitch, noise, drones en zelfs krautrock uitkomen. Veelal weten ze dit echter op ambivalente wijze ook naast elkaar te plaatsen en er een soort moderne wereldmuziek mee te creëren. Een heel mooi voorbeeld hiervan is de intrigerende track “Narita” waar je een stemsample hoort van de artiest Yuko Parris uit Trinidad & Tobago naast de bezwerende, glitchy en cineastische elektronica. Continu weten ze met exotische, wereldse en abstracte geluiden spannende hybriden te genereren, die je stevig in de greep houden, op het verkeerde been zetten of in vervoering weten te brengen. Ze loodsen je tegelijkertijd naar plekken waar je jezelf van de wereld waant en ook op surrealistische wijze midden in die wereld staat. Banabila en Machinefabriek zijn dan ook bijzondere reisgidsen en laten je derhalve andere dingen horen en door je verbeeldingskracht ook zien dan je gewend bent. Het mysterieuze, meeslepende en bovenal magistrale geheel roept op verschillende momenten associaties op met artiesten als Rapoon, Locust, Tape, Brian Eno, Loren Nerell, Fennesz en Vidna Obmana, maar helemaal passen doet het eigenlijk nooit. Daarvoor is de muziek gewoonweg te authentiek en eigenzinnig. Ik hoop maar dat Banabila en Machinefabriek nog lang niet uitgereisd zijn, want dit is een meesterlijk wereldse droomplaat geworden.

JanWillem Broek.  

Music composer & sound artist. Michel Banabila releases music since 1983 and has produced musical scores for numerous films, documentaries, video art, theatre plays & choreographies. His music varies from minimal loop-based electronica, 4th world and neoclassical pieces, to drones, experimental ambient, and punk-as-fuck tape music. In addition to acoustic instrumentation, Banabila uses electronics, field recordings, and snippets from radio, tv and internet.

Bureau B, Eilean Rec, Séance Centre, Pork Recordings, Tone Casualties, Challenge Records, Steamin' Soundworks, Knekelhuis, Tapu Records.