KINDAMUZIK : ZoomWorld

Met ZoomWorld (b)lijkt qua titel in ieder geval de focus scherp gesteld te zijn. De vraag is, ook en vooral na herhaalde beluistering: Waarop? Het antwoord ligt besloten in het oor voor detaillering. Het antwoord ligt namelijk niet in een stijlvastheid. De plaat meandert werkelijk langs zo ongeveer alles dat Banabila zijn zo'n dertig jaar durende loopbaan heeft aangeraakt. Dus, van ambient naar triphop naar IDM naar kille Raster-Notonachtige abstractie naar drone naar industriële hardheid naar veldopnames of 'gevonden audio' van menselijke stemmen. Banabila is niet tevreden voordat er een zeker 'iets' met het geluid gebeurd is. Die mangel waardoorheen hij de klanken trekt, is zijn onvervreemdbare handtekening. Die ligt in het werken op de vierkante millimeter om zodoende toon- en sfeerzetting net zó te tweaken dat er een ongrijpbare, maar hogelijk intrigerende 'wip' ontstaat tussen geruststellende herkenbaarheid en donkere of verontrustende out-there-heid, als van een andere planeet. Die signatuur is behaaglijk zonder behaagziek te worden. Die overtuigende en overrompelende brille van ZoomWorld ligt besloten in het kleinste, terwijl het album het grote gebaar allerminst schuwt. Zoals een ware bibliofiel kan kwijlen van een literair meestwerk gedrukt op handgeschept chique papier met een prachtig watermerk, zo geniet de liefhebber van het detail in de geluiden van Banabila en Mens. Niet gevreesd dus, want de audiofiel komt aan zijn of haar trekken waar ZoomWorld ook als FLAC te downloaden is.

Sven Schlijper. 

Music composer & sound artist. Michel Banabila releases music since 1983 and has produced musical scores for numerous films, documentaries, video art, theatre plays & choreographies. His music varies from minimal loop-based electronica, 4th world and neoclassical pieces, to drones, experimental ambient, and punk-as-fuck tape music. In addition to acoustic instrumentation, Banabila uses electronics, field recordings, and snippets from radio, tv and internet.

Bureau B, Eilean Rec, Séance Centre, Pork Recordings, Tone Casualties, Challenge Records, Steamin' Soundworks, Knekelhuis, Tapu Records.