JAZZ FLITS : Route Planner

'Route Planner' is de tweede cd die rietblazer Mete Erker maakt met electronicaman Michel Banabila, in jazzland het best bekend van zijn werk met trompettist Eric Vloeimans. Hij weet met zijn soundscapes, waarin keyboards, elektronica en samples verweven zijn, prachtige sfeertekeningen neer te zetten. In het gebruik van percussieklanken (waarin de heren worden bijgestaan door Joshua Samson) komt hij daarbij in het territorium waar David Byrne en Brian Eno de eerste verkenningen deden met "My Life In The Bush Of Ghosts'. Met name het openingsstuk, 'Terra Incognita' en 'Skyscrapers' doen daaraan denken. Dat Banabila tot meer in staat is, horen we bv in het melancholieke 'September Colours'. Met pianoakkoorden die op het randje van de kitsch balanceren, en een bloedmooie tenorsax-melodie is dit een van de hoogtepunten van het album, en roept associaties op aan de vergelijkbare balanceeract van rietblazer John Surman. 'Route Planner' is een album dat fantasierijk is geregisseerd, en met flarden muziek uit diverse culturen, en invloeden die uiteenlopen van dance tot dub, een boeiend, filmisch geheel tot stand brengt. Dat er ook nog ruimte is voor humor pleit voor Banabila en Erker, want de hilarische secret track die je na een minuut stilte na het spannende 'Traffic Flow' krijgt voorgeschoteld, doet je nog lang nagrinniken.

Herman te Loo. 

RoutePlanner

Music composer & sound artist. Michel Banabila releases music since 1983 and has produced musical scores for numerous films, documentaries, video art, theatre plays & choreographies. His music varies from minimal loop-based electronica, 4th world and neoclassical pieces, to drones, experimental ambient, and punk-as-fuck tape music. In addition to acoustic instrumentation, Banabila uses electronics, field recordings, and snippets from radio, tv and internet.

Bureau B, Eilean Rec, Séance Centre, Pork Recordings, Tone Casualties, Challenge Records, Steamin' Soundworks, Knekelhuis, Tapu Records.