KINDA MUSIC : Precious images

Magisch-realisme uit Rotterdam. CD, Steamin Soundworks/Clearspot. Zeer waarschijnlijk hoorde je zijn muziek al eens ergens, zelfs als de naam Michael Banabila je niks zegt. De Rotterdamse componist is namelijk muziekleverancier voor televisiedocumentaires, theaterproducties en allerlei audiovisuele kunstprojecten. Zoals met Geert Mul, die je wellicht kent van z'n werk met Speedy J. Op Precious Images vind je een compilatie van Banabila's werk voor anderen, waaronder de soundtrack voor de VPRO-documentaire Onze Jongens en het Orkaterstuk Eiland, terug te vinden op de tweede cd van deze dubbeldikke verzamelaar. Op de eerste schijf vind je een dwarsdoorsnede van de zeven (mini)albums die de Rotterdammer rond de eeuwwisseling uitbracht. Banabila experimenteert met geluiden die hij met z'n recorder op straat, in de natuur en van de radio ving en combineert die met allerlei exotische instrumenten. Het resultaat klinkt als een associatieve lofi versie van Jon Hassell, Stars of the Lid en Angelo Badelamenti. Maar dan wel met een fikse klodder oosterse mystiek, een terugkerend element in Banabila's muziek. Het was ook de bindende factor in de groep East Meets West, waarvan Banabila medeoprichter was. In de loop der jaren werkt hij samen met een groot aantal gastmuzikanten, waaronder de virtuoze jazztrompettist Eric Vloeimans, die te horen is op twee nummers. De eerste cd van deze verzamelaar is muzikaal verreweg het interessantst. De wonderlijke magisch-realistische spanning die Banabila daarop weet op te roepen is op de tweede schijf veel minder prominent, waardoor die een stuk gladder en minder avontuurlijk uitpakt. Toch is Precious Images een prachtig plaatjesboek. En een goede en gedegen introductie in het werk van deze bijzondere Rotterdamse componist.

Rene Passet. 

Music composer & sound artist. Michel Banabila releases music since 1983 and has produced musical scores for numerous films, documentaries, video art, theatre plays & choreographies. His music varies from minimal loop-based electronica, 4th world and neoclassical pieces, to drones, experimental ambient, and punk-as-fuck tape music. In addition to acoustic instrumentation, Banabila uses electronics, field recordings, and snippets from radio, tv and internet.

Bureau B, Eilean Rec, Séance Centre, Pork Recordings, Tone Casualties, Challenge Records, Steamin' Soundworks, Knekelhuis, Tapu Records.