OOR : Precious images

De vanuit Rotterdam opererende Michel Banabila is componist, producer en muzikant die in de loop der jaren veel grensoverstijgende muziek gemaakt heeft voor film, theater, video en dans. Banabila is niet vies van elektronica, akoestische instrumenten, veldopnames en het samenwerken met anderen. De allround kunstenaar heeft tevens een passie voor beelden (hij fotografeert), maar hier toont hij vooral aan hoe veelzijdig zijn muziek is. Deze dubbel-cd vormt een door de componist zelf samengestelde compilatie van zijn latere werk. De muziek die hij tussen 1983 en 1999 maakte (waarvan het werk met East Meets West het meest bekend is), blijft hier onaangeroerd. De eerste schijf bevat vooral veel geremasterd en soms geremixt werk van zijn projecten VoizNoiz en Spherics uit het begin van deze eeuw. Banabila heeft zich daarin laten inspireren door stemmen en geluiden, die vaak niet uit Nederland komen. Op The Flow is dat de Marokkaanse zanger Bahia El Idrissi en op UAV de Indiase zangeres Sandhya Sanjana. Heel indrukwekkend is ook het loep-zuivere trompetspel van Eric Vloeimans in twee tracks. Die samenwerking zet zich voort op de tweede schijf, die voornamelijk in 2008 opgenomen werk bevat. Die niet eerder uitgebrachte muziek was te horen in onder meer de theater-productie HuiskamerOnweer van Orkater. In de electronisch vormgegeven geluidscollages smelten jazz, ambient en wereldmuziek op een heel natuurlijke manier samen. De soundscapes zijn even relaxed als sfeerrijk en zowel geschikt als fijn behang in de chill-out room als om ragfijn te ontleden en van elk onderdeeltje apart te genieten. Het is namelijk erg prettig toeven in de wereld die Banabila heet. Zeker voor fans van bv David Sylvian en Jon Hassell.

Willem Jongeneelen. 

Music composer & sound artist. Michel Banabila releases music since 1983 and has produced musical scores for numerous films, documentaries, video art, theatre plays & choreographies. His music varies from minimal loop-based electronica, 4th world and neoclassical pieces, to drones, experimental ambient, and punk-as-fuck tape music. In addition to acoustic instrumentation, Banabila uses electronics, field recordings, and snippets from radio, tv and internet.

Bureau B, Eilean Rec, Séance Centre, Pork Recordings, Tone Casualties, Challenge Records, Steamin' Soundworks, Knekelhuis, Tapu Records.