DJ BROADCAST : Precious images

De Rotterdamse producer en geluidskunstenaar Michel Banabila maakte in 1984 al zijn eerste eerste ambient (mini) album, maar het is pas de laatste tien jaar dat zijn muziek ook wordt gehoord op soundtracks, tijdens theater voorstellingen en onder tv documentaires. In de tussenliggende jaren speelde hij in de groepen East Meets West en Chi, terwijl lounge lizards zijn naam wellicht nog kennen van zijn debuutalbum, dat in 2000 , een jaar na verschijning in Nederland , via het Engelse Pork label internationaal uitkwam. Banabila is een soort Nederlandse tegenhanger van Scanner en werkt met stemsamples, veldopnamen en gevonden geluid. Ook is hij niet vies van weinig voor de hand liggende samenwerkingen: zijn album met tromptetist Eric Vloeimans werd in 2003 met een Edison beloond, en hij werkt ook regelmatig met video-kunstenares Olga Mink. Banabila is veelzijdig en zijn muziek steevast evocatief. Zijn tracks met Vloeimans zijn ronduit sensationeel, daar zou Miles Davis zijn Ferrrari voor hebben gegeven. Ook draait hij zijn hand niet om voor een avontuurlijke synthese van electronica en Arabische muziek. Precious Images verzamelt 17 tracks van de vijf albums die hij sinds 1999 maakte, aangevuld met enkele bijdragen aan compilaties. Als bonus zit er een tweede cd bij met niet eerder uitgebracht materiaal, ook fraai. Goede introductie op een onderschatte producer.

Enrico Riva. 

banabila-cvr-0109

Music composer & sound artist. Michel Banabila releases music since 1983 and has produced musical scores for numerous films, documentaries, video art, theatre plays & choreographies. His music varies from minimal loop-based electronica, 4th world and neoclassical pieces, to drones, experimental ambient, and punk-as-fuck tape music. In addition to acoustic instrumentation, Banabila uses electronics, field recordings, and snippets from radio, tv and internet.

Bureau B, Eilean Rec, Séance Centre, Pork Recordings, Tone Casualties, Challenge Records, Steamin' Soundworks, Knekelhuis, Tapu Records.