HET SCHADUW KABINET : Hilarious expedition

Hierop staat onder meer muziek voor de theaterproducties Eiland (muziektheater van Orkater, welke 6 april 2005 wordt opgevoerd in het Bellevue), Beam Me Up (een multimediashow van Angelika Oei en R.A. Verouden) en W3 plus De Stem Van Tamar (van Het Waterhuis) en de films Mamma Please Call Me (een Tegenlicht documentaire van Marije Meerman) en Never Let Go (van Claudia Hauri). Qua muziek mag je deze informatie gewoon weer vergeten, want die staat ook op zichzelf. Hij mag rekenen op een waslijst aan gastmuzikanten, waaronder Yasar Saka (fluit, ud), Eric Vloeimans (trrompet), Ernst Reyseger (cello) en Hannes Vennik (sampler). De rest van het 32-koppige gastenleger levert hem viool, piano, gitaren, bas, trompet, tapes, drums en heel veel zang en stemmen. Banabila bedient zichzelf van (zang)stem, sampler, melodica, draaitafel, elektronica en software. De eerste cd, waarop de muziek voor de theaterproducties, bevat als je het totaal in ogenschouw neemt een soort musique concrète met een Franse, nachtelijke atmosfeer. Op kleiner niveau bekeken is het in feite een continue afwisseling van stijlen, uiteenlopend van ambient, theatermuziek, industrial, plunderphonics en uiteraard wereldmuziek. Het doet soms denken aan Zelwer en zou zo in de prestigieuze 'Made To Measure'-serie van het Crammed label passen. Prachtige muziek, die misschien nog het meest aansluit bij zijn Voiznoiz-serie. De tweede cd, waarop de muziek voor de films, doet meteen meer industrieel en elektronisch aan. Ook hier duikt zo nu en dan de wereldmuziek weer op en tevens vele andere stijlen. Maar het is abstracter en experimenteler en het doet meer aan zijn twee Spherics cd¹s denken. Het bevat soms ook grillige elementen die aan een band als The Residents herinneren. Toch ademt ook deze cd één sfeer uit en wel een mysterieuze. Hierdoor klinkt het geheel consistent terwijl de muziek fijn gevarieerd is. Het is een expeditie die de hele wereld overgaat en middels vele soorten muziek beschreven wordt. Met niets en niemand te vergelijken. Een uniek klankenpalet, dat ook nog eens lekker is om naar te luisteren. Banabila levert een meesterwerk af !

Jan Willem Broek. 

Music composer & sound artist. Michel Banabila releases music since 1983 and has produced musical scores for numerous films, documentaries, video art, theatre plays & choreographies. His music varies from minimal loop-based electronica, 4th world and neoclassical pieces, to drones, experimental ambient, and punk-as-fuck tape music. In addition to acoustic instrumentation, Banabila uses electronics, field recordings, and snippets from radio, tv and internet.

Bureau B, Eilean Rec, Séance Centre, Pork Recordings, Tone Casualties, Challenge Records, Steamin' Soundworks, Knekelhuis, Tapu Records.