HEAVEN : VoizNoiz 3

De VoizNoiz-serie is een project van de Rotterdamse sample-kunstenaar Michel Banabila. VoizNoiz staat voor een originele mengelmoes van trip-hop, jazz, gesproken woord en samples van allerlei geluiden die in de Grote Stad te horen zijn. Voor dit derde album uit de serie heeft Banabila de hulp ingeroepen van stadsgenoot en jazz-trompettist Eric Vloeimans. Vloeimans heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een topmusicus van internationale allure, met een altijd en overal duidelijk herkenbare eigen stijl. Ook in Banabila s digitaal geconstrueerde klanklandschappen komt zijn vrije manier van spelen uitstekend tot zijn recht. VoizNoiz 3 klinkt als een soundtrack voor een niet-bestaande film, atmosferisch en spannend. De vergelijking met de roemruchte combinatie Marcus Miller/ Miles Davis (Tutu) ligt voor de hand maar is ondanks de overeenkomsten niet helemaal terecht. Daarvoor is de muziek van Banabila en Vloeimans te origineel en te eigenzinnig. Hun urban jazz scapes klinken ondanks de veelheid aan digitale bliepjes en kraakjes opvallend warm en organisch, wat dat betreft vergelijkbaar met de muziek van de semi-legendarische cultserie Twin Peaks. Voor de echte jazzpurist die alleen het akoestische werk van Eric Vloeimans kent en waardeert zal VoizNoiz vast wel weer te ver gaan. Voor iets avontuurlijker ingestelde liefhebbers is dit echter een spannende en mooie plaat van twee integere musici.

Jo Didderen. 

Music composer & sound artist. Michel Banabila releases music since 1983 and has produced musical scores for numerous films, documentaries, video art, theatre plays & choreographies. His music varies from minimal loop-based electronica, 4th world and neoclassical pieces, to drones, experimental ambient, and punk-as-fuck tape music. In addition to acoustic instrumentation, Banabila uses electronics, field recordings, and snippets from radio, tv and internet.

Bureau B, Eilean Rec, Séance Centre, Pork Recordings, Tone Casualties, Challenge Records, Steamin' Soundworks, Knekelhuis, Tapu Records.