NRC - VoizNoiz 3

Het moest er een keer van komen en nu is het dan zover; Eric Vloeimans waagt zich op het pad van de Nu-jazz. Nederlands beste jazztrompettist volgt daarmee in de voetsporen van collega's Cong Vu, Nils Petter Molvaer en Eric Truffaz. En in dat internationale veld kan Vloeimans moeiteloos meekomen. Dat is grotendeels zijn eigen verdienste ; zijn bekende fluwelen toon kietelt de trommelvliezen. Vloeimans gebruikt veel minder effectpedalen dan Vu en heeft een gevarieerdere toon dan Molvaer, waardoor de elf nummers op VoizNoiz 3 een eerlijke en pure uitstraling houden. De blazer heeft het ook wel bijzonder getroffen met zijn partners in dit project. Samplekunstenaar Michel Banabila blinkt uit in het compileren van geluidsdecors die een duidelijke sfeer ademen zonder opdringerig te worden. Stadsgeluiden, ondefinieerbare radiostatische kraakjes, gespreksflarden, gebubbel en geratel vormen de ingredienten voor een stijlvol, bijna filmisch klankuniversum. Een volwaardige band met drummer, gitarist, turntablist en rietblazer houdt de cd ritmisch in het juiste spoor. Het eindresultaat is een verzameling sfeertekeningen die zich ongehaast ontvouwen en zich behaagelijk tot in de verste hoeken van het vertrek nestelen. Dit is loungemuziek van hoog niveau.

Edo Dijksterhuis.

VoizNoiz3

 

Music composer & sound artist. Michel Banabila releases music since 1983 and has produced musical scores for numerous films, documentaries, video art, theatre plays & choreographies. His music varies from minimal loop-based electronica, 4th world and neoclassical pieces, to drones, experimental ambient, and punk-as-fuck tape music. In addition to acoustic instrumentation, Banabila uses electronics, field recordings, and snippets from radio, tv and internet.

Bureau B, Eilean Rec, Séance Centre, Pork Recordings, Tone Casualties, Challenge Records, Steamin' Soundworks, Knekelhuis, Tapu Records.